sobota, 1 grudnia 2012

Czekoladowa rolada z kremem waniliowym


Nic tak nie poprawia nastroju w szary i zimny dzień jak kawałek (lub dwa) pysznego czekoladowego ciasta. Jeśli dodatkowo nie wymaga zbyt wiele pracy, nie trzeba go piec, to już dla mnie wystarczająca zachęta żeby je przygotować. Wiem z doświadczenia, że znika w mgnieniu oka, bo nigdy jeszcze nikt nie poprzestał na jednym kawałku ;) Często więc gości w moim domu. 
Ciasto czekoladowe wspaniale dopełnia masa serowa z waniliowym akcentem, a wszystko wręcz rozpływa się w ustach. Raz spróbujesz i zawsze już będziesz wracać do tego przepisu, ponieważ prostota jego wykonania w połączeniu z niesamowitym smakiem i gęstą kremową konsystencją jest idealnym połączeniem, gdy masz niewiele czasu, nie masz ochoty piec, a masz apetyt na coś pysznego do kawy. To niezawodny sposób na udany dekadencki weekend.

Czekoladowa rolada z kremem waniliowym

Receptura:
Ciasto czekoladowe:
250 g biszkoptów (9 oz)
5 łyżek miękkiego masła
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki kakao 
1 jajko
3 łyżki mleka

Masa serowa:
1 szklanka śmietankowego kremowego serka (ok 250 g/ 9 oz)
2 łyżki miękkiego masła niesolonego
2 łyżki cukru pudru
2 żółtka
1 - 2 łyżeczki żelatyny ( 1 - 2 listki)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Czekoladowe ganache:
100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
100 ml śmietanki kremówki

Przygotowanie ciasta:
Biszkopty zetrzyj na tarce o małych oczkach lub pokrusz na "piasek". Wymieszaj okruchy z cukrem, kakao, jajkiem, masłem i mlekiem. Wstaw ciasto do lodówki na czas przygotowywania kremu.

Krem:
Masło i żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj ser i ekstrakt waniliowy dalej ucierając. Ser powinien być gęsty i dość zwarty, inaczej rolada podczas zwijania zwyczajnie będzie się "rozjeżdżać". Żelatynę rozpuść zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Dodaj płyn do masy serowej i dokładnie, i energicznie połącz ze sobą. 
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na prostokąt o grubości ok 1 centymetra pomiędzy dwoma kawałkami pergaminu. Zdejmij jeden pergamin. Rozsmaruj teraz równomiernie na cieście masę serową i zwiń w rulon. 

Ganache:
Czekoladę rozkrusz na małe kawałki i włóż do żaroodpornej miski. Śmietankę zagotuj i natychmiast zdejmij z ognia. Zalej gorącą śmietaną kawałki czekolady. Odczekaj chwilę aż czekolada zacznie się topić i zamieszaj, aby uzyskać kremową, aksamitną i błyszczącą polewę. Polej czekoladą roladę.


4 komentarze:

  1. Choć dopiero tu dotarłam do tego posta, to muszę się wypowiedzieć.
    Jestem absolutną fanką Twoich wypieków, nawet tych bez pieczenia;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i zapraszam do korzystania z przepisów - zawsze miło mi będzie Cibie gościć :)

      Usuń
  2. Używasz kremowego twarożku typu philadelphia czy raczej serka homogenizowanego albo zmielonego twarogu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej kremowego serka (Delfiko, Mascarpone, Philadelphia). Mój ulubiony to Delfiko :) Pozdrawiam

      Usuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)