niedziela, 3 marca 2013

Ciasto Snickers

Spotkałam już się z przepisami na placek typu Snickers - większość była łatwa w przygotowaniu, bo bez pieczenia. I ja lubię takie szybkie receptury, ale tym razem nie nie wybrałam drogi na skróty i wierzcie mi, było warto! Zakochałam się w tym placku bez pamięci. Jest dokładnie taki jak uwielbiam: gęsty, bardzo czekoladowy i z niespodzianką :) Zapraszam na kawę i kawałek pysznego niedzielnego ciasta.

Ciasto Snickers
Receptura:

CIASTO:
300 g mąki pszennej
80 g cukru
2 jajka
150 g masła posiekanego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
50 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
1/2 łyżeczki soli 

Wszystkie składniki umieść w misce i zagnieć z nich kruche ale delikatne ciasto, czyli nie zagniataj zbyt długo. Gdy masa będzie zwarta, gładka i jednolita, to znaczy, że jest już ciasto gotowe. Owiń kulkę ciasta folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny. Po tym czasie podziel ciasto na dwie równe części i upiecz dwa osobne kruche placki w tortownicy o średnicy 21 - 23 cm. Piekarnik powinien być gorący - temperatura 180*C. Placki, każdy z osobna piecze się przez ok 20 minut.

MASA:
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej (kartoflanki, skrobi)
250 ml mleka
1/2 szklanki cukru
100 g gorzkiej czekolady
100 g masła

W połowie ilości podanego mleka rozpuść czekoladę i cukier. Masa musi się zagotować.  W drugiej części mleka wymieszaj obie mąki i dodaj do gotującej czekolady. Powinien powstać dość gęsty budyń czekoladowy. Gdy budyń się zagotuje, odstaw na bok do całkowitego wystudzenia. Podczas studzenia masę przemieszaj raz po raz, aby powierzchnia budyniu pozostała kremowa. Do zimnego dodaj miękkie masło i zmiksuj. Krem gotowy.

DODATKOWO:
krakersy pokruszone na większe okruchy
ok 800 g masy karmelowej (krówka, dulce do leche) lekko podgrzana, aby nie była zbyt gęsta
4 batony Snickers - pokrojone na kawałki

POLEWA:
100 g mlecznej czekolady
100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego

W rondelku rozpuść na małym ogniu czekoladę z mlekiem.

MONTAŻ  :)
Na samym spodzie ułóż blat kruchego czekoladowego ciasta. Na cieście rozsmaruj połowę budyniowej masy. Teraz pokrusz połowę krakersów tak, by przykryły cały budyń. Wylej całą masę karmelową i rozsmaruj na pokruszonych krakersach. Teraz na wierzchu pokrusz drugą część słonych ciasteczek i równomiernie rozłóż na całości. Posmaruj okruchy resztą budyniu czekoladowego i przykryj drugim blatem ciasta kruchego. Tort wstaw do lodówki na 2 - 3 godziny, żeby wszystkie kremowe składniki stężały (najlepiej przez całą noc).
Gotowe i schłodzone ciasto wyjmij w formy, ułóż na talerzu lub paterze i polej połową czekoladowej polewy. Rozsmaruj polewę po całym torcie. Na wierzchu poukładaj kawałki batonów i ponownie polej czekolada całe ciasto.

Udanego deseru :)

Ciasto Snickers




26 komentarzy:

  1. Z przyjemnością korzystam z zaproszenia:-). Ciasto wygląda niesamowicie - cieszy moje oczy i pobudza apetycik....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie się cieszę :) Bomba kaloryczna, ale co tam - raz się żyje :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Łał... dla takiego ciasta warto zgrzeszyć. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do grzechu nie namawiam, ale ciasto polecam :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Wspaniałe ciasto. Aż ślinka cieknie. :) Zdjęcia przepiękne!

    OdpowiedzUsuń
  4. zdjęcia, aż ślinka cieknie... pysznie

    OdpowiedzUsuń
  5. COOLinarna Strefa, Moni - dziękuję :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeej, wygląda obłędnie. Uwielbiam snickersy, karmel, czekoladę, orzeszki... Wszystko razem smakować musiało obłędnie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To w takim razie jest to ciacho w sam raz dla Ciebie :) Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny :)

      Usuń
  7. Ale czekoladowy... nieziemsko musi smakowac :)

    OdpowiedzUsuń
  8. aż mi slinka pociekła mniam, chyba zrobię na święta
    pzdr

    OdpowiedzUsuń
  9. O mniomoniom , zapisuję 'do zrobienia' wysoko na liście..:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeszcze dodam że masa budyniowa zachwycająca, podejrzewam że pół bym zjadła zanim by wylądowała w cieście;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przypadł Tobie :) Budyń rzeczywiście pycha, dlatego robię go nie tylko do ciasta :) Pozdrawiam

      Usuń
  11. NIEBO W GĘBIE. Chyba nie przeżyję, jeśli nie zrobię tego ciasta... Uwielbiam krówkę, uwielbiam snickersy, czekoladę. Ideał jak dla mnie.. Nawet jeśli przez cały dzień nic innego nie zjem, to kawałek jest tego warty!
    Pozdrawiam
    ---
    myanimavilis.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że utrafiłam w Twój gust. Rzeczywiście ciacho bardzo syte - jak dla mnie jeden kawałek na dzień wystarczy (kalorii nie liczę). Pozdrawiam :)

      Usuń
  12. O matko jak mogłam przegapić to ciacho:-), cudnie się prezentuje, chcę kawałek i to natychmiast!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne było, ale... - jak zrobię znowu, to natychmiast podeślę jakimś gołębiem pocztowym :) Pozdrawiam

      Usuń
  13. robię właśnie listę zkupów świątecznych i mam pytanie odnośnie krakersów czy to są takie słone krakersy np. lajkonik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krakersy najzwyklejsze - ważne żeby były solone i chrupiące :) Pozdrawiam i pysznych świąt życzę

      Usuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)