wtorek, 29 kwietnia 2014

Czekoladowe "Molten lava cake"

Delikatne ciasto dookoła płynnego czekoladowego wnętrza. Ponadczasowy deser - jeden z tych, o których nie da się zapomnieć choćby tego usilnie pragnąć. I aż chce się wtórować Asnykowi:

"Utracił spokój niewinności błogi
  I falą wzruszeń gwałtownych wybucha,
  I na rozstajne wylatuje drogi
  Wśród (...) porywów ducha." 


I ja utraciłam swój spokój błogi i zapomnieć nie mogę o tej czekoladowej cudowności i tak mi już przyjdzie żyć i wracać do moich - nie tylko tych poetyckich - porywów ducha ;)


Czekoladowe "Molten lava cake"
Czekoladowe "Molten lava cake"
Receptura:
2 porcje (foremka do zapiekania 250 ml każda)

75 g dobrej gorzkiej czekolady
75 g masła
2 duże jajka
4 łyżki drobnego cukru
2 łyżki mąki (niezbyt czubate)
szczypta soli
4 kawałki czekolady


Czekoladę z masłem rozpuść w rondelku na małym ogniu i odstaw na bok, aby przestygło. Jajka umyj i wyparz, a następnie ubij na gładki i puszysty krem razem z cukrem. Jeśli do słoja z cukrem wkładasz laskę wanilii, to koniecznie użyj tego cukru zamiast zwykłego, a będzie bardziej aromatyczny deser. Gdy krem będzie ubity, dodaj mąkę nadal ubijając, a na końcu przestudzoną czekoladę z masłem. Wszystko wymieszaj na jednolity krem. Przelej go do dwóch żaroodpornych foremek wysmarowanych masłem, do środka włóż po 2 kawałki czekolady i wstaw do gorącego piekarnika na 12 minut.
Temperatura pieczenia to 180*C / 355*F.

Dodatkowo:
bita śmietana 
kakao do dekoracji

 Cudownego podwieczorku :)

Czekoladowe "Molten lava cake"



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)